Wat is overprikkeling?

 

prikkels

De hele dag door krijgen we informatie binnen via al onze zintuigen. Al die informatie moet verwerkt worden in onze hersenen. Soms komt er zoveel informatie binnen, dat het niet allemaal verwerkt kan worden en er stress ontstaat.

Alle mensen, wel of niet hooggevoelig, hebben een denkbeeldige emmer. In die emmer vallen de druppels “onverwerkte informatie”. Informatie die we niet meteen een plekje kunnen geven. Onze emmers worden gevuld zonder dat het direct zichtbaar is voor de buitenwereld. Als de emmer vol raakt, komt echter die laatste druppel. De druppel die de emmer doet overlopen. Op dat moment worden mensen boos, vluchten weg of trekken zich helemaal terug. Hun hoofd kan alle informatie niet meer verwerken en slaat op tilt. Hoe snel de emmer zich vult is per persoon verschillend.

Danny zit heerlijk samen met zijn vriendje met de lego te spelen. Je ziet hem genieten. Opeens begint Danny boos te gooien met de lego en zet het op een brullen terwijl zijn vriendje en zijn moeder vol verbazing naar hem kijken.

Er gaat duidelijk iets mis bij Danny en het lijkt of het compleet uit het niets komt. Maar dat is niet zo. De emmer van Danny was al vol en tijdens het spelen gebeurde er iets, wat voor hem de druppel was die zijn emmer deed overlopen.

Mensen die hooggevoelig zijn hebben moeite met het verwerken van alle informatie die op ze afkomt. Informatie waar mensen die niet hooggevoelig zijn niet eens meer bij stilstaan, omdat het bij hen meteen verwerkt wordt.

In het bovenstaande plaatje worden alle informatie-prikkels genoemd die dagelijks verwerkt moeten worden. Je kind stapt naar buiten en ruikt de mest, de felle zon schijnt in zijn ogen, kinderen roepen op straat, vogels fluiten, de wind ruist, een blaadje valt op zijn hand, de gedachten over wat hij allemaal moet doen vandaag gaan door zijn hoofd…. Allemaal druppels die zijn emmer in een rap tempo vullen. Om te zorgen dat de emmer niet overloopt heeft je kind tijd, rust en ruimte nodig om alle informatie te verwerken.

Het helpt als je als ouder kunt herkennen waardoor de emmer van je kind gevuld wordt. Observeer je kind eens een tijdje. Kijk eens op welke prikkels uit het plaatje je kind sterker reageert. Als je weet welke prikkels de emmer van je kind sneller vullen kun je er rekening mee houden door meer rust in te bouwen. En daarnaast eventueel hulpmiddelen aan te schaffen om de invoer van die prikkels te verminderen (bv. koptelefoon of een zonnebril).

Hoe meer prikkels een kind tegelijk te verwerken heeft, hoe sneller de emmer vol loopt. Hoe voller de emmer, hoe minder ruimte er is voor leren, luisteren en nadenken.

Weten waarmee de emmer van je kind gevuld raakt, kan helpen bij het voorkomen van het ongewenste gedrag door overprikkeling.

Wat komt er eigenlijk allemaal op je af als je hooggevoelig bent?